Als het kitten bij u thuis komt wonen, is het inmiddels gewend aan vers vlees voedingen, droge brokjes, blikvoer, en lekkere hapjes als gekookte witvis en rauw runderhart, kipfilet, kuikens, muizen etc.
Een kitten dat verhuist heeft een hoop nieuwe indrukken te
verwerken. Waarschijnlijk zult u uw eigen voedingskeuze aan willen gaan houden.
Echter juist omdat het kitten al zoveel veranderingen ondergaat bij een
verhuizing, is het verstandig om de eerste weken nog te kiezen voor het voer
dat het kitten vanuit ons gewend is en het daarna langzaam te mengen met het
merk dat u zelf wilt gaan voeren.
Wij adviseren te kiezen voor een
premiumvoeder. De tijd dat deze enkel via speciaalzaken te koop waren is allang
voorbij, ook in de supermarkt zijn inmiddels goede premiumvoeders verkrijgbaar.
Droge brokjes
Het kitten heeft bij ons vers vleesvoedingen zoals Carnibest, Tinlo Barfmenu en KB gegeten en daarnaast kittenbrokjes van verschillende premium merken.
Maar
natuurlijk snoepte het ook ongevraagd mee van de brokken van de volwassenen.
Hoe lang u het kitten speciaal kittenvoer geeft, is afhankelijk van uw eigen
voorkeur: volgt u de aanwijzingen van de fabrikant dan zult u ervoor kiezen om
het kitten tot de leeftijd van 1 jaar kittenvoer te geven.
Heeft u echter al
volwassen katten in huis, dan zult u merken dat het kitten van de brokken van de
volwassenen eet en vice versa. Met als gevolg in gewicht toegenomen volwassen
katten en een kitten dat verder fit en in orde is. Doorgaans volstaat het dan om het kitten tot de leeftijd van 5 a 6 maanden heeft bereikt kittenbrokjes te geven.
Gemakkelijker nog is als de volwassen katten al vers vlees eten; dan eet het kitten vanaf de komst gewoon met de rest mee!
Blikvoer
Blik- of zakjes voer krijgen de katten hier enkel als verwennerij. Dus voor allemaal een klein hapje, puur bedoeld als snack: blikjes Schmusy, Animonda Carny en Feline Porta21.
Goedkope supermarktmerken voeren wij liever niet, gezien het geringe percentage vlees/vis daarin. Wij geven ze liever hoogwaardige voeding, wat zeker in de groeifase van een kat van groot belang is.
Vers vlees en vis
Inmiddels wordt er hier overwegend vers vlees gevoerd. Dit houdt in KVV (compleet vers voeding) aangevuld met eendagskuikens, muizen, kippennekken en repen spier- en orgaanvlees van rund, lam, paard, kip, kalkoen, konijn etc. Verder eens in de week rauwe zalm of haring.
Van gekookte Alaskafilet (van die diepvriesblokken, in kokend water een minuutje in de magnetron koken) wordt hier ook graag gesmuld.
Voor alles van dit geldt: voer het met mate als u niet zeker weet of uw kitten rauw vlees gewend is. Het verteren van rauw vlees vergt namelijk een hogere zuurgraad in de maag dan droge brokken. Katten die geen rauw gewend zijn, kunnen spijsverteringsproblemen krijgen als ze ineens meer dan een klein beetje hiervan eten.
Onze kittens worden gespeend met vers vlees en blijven dit krijgen tot aan de dag van hun verhuizing. Daarnaast krijgen ze kittenbrokjes van premium merken, zodat ze ook daar aan gewend raken.
Er zijn voor- en tegenstanders van het voeren van rauw voedsel. Immers enkel rauw voer vergt een weloverwogen variatie in de menusamenstelling, anders zou uw kat vitamines en mineralen tekort kunnen krijgen. Iets dat met een kant en klaar droogvoeder altijd in de gewenste hoeveelheden zal worden geconsumeerd. Maar wat ook prima met een KVV (compleet vers voeding) kan worden bereikt of met wat meer kennis, met voeren volgens BARF principe. Ook zal je bij het voeren van vers vlees extra zorg voor een goede hygiƫne moeten dragen bij het verwerken van het vlees en de gebruikte vleesborden.
We hebben op onze website een speciale pagina gewijd aan informatie over het (gaan) voeren van vers vlees.
Of neem eens een kijkje op de kattenafdeling van Barfplaats als u serieus geïnteresseerd bent in het voeren van rauw voedsel.