De meeste verenigingen hanteren de volgende eisen:
- niesziekte: minimaal 14 dagen geleden, maximaal 1 jaar
- kattenziekte: minimaal 14 dagen geleden; bij enting met levend vaccin niet ouder dan 2 jaar, bij enting met dood vaccin niet ouder dan 1 jaar.
- Voor shows in het buitenland is daarnaast een geldige rabiësenting verplicht (niet jonger dan 21 dagen bij een basisvaccinatie; geen wachttijd bij een tijdige hervaccinatie), de kat dient doorgaans gechipt en in bezit te zijn van een EU paspoort.
Het inschrijvingsbewijs krijg je vooraf toegestuurd na (tijdige) betaling van het verschuldigde inschrijvingsgeld. Zorg dus voor een tijdige betaling. Soms kan er ook op de dag zelf bij toegang worden betaald; hierbij wordt een toeslag bovenop de verschuldigde prijs berekend.
Showgordijntjes heb je nodig om je showkooi van de buurman/-vrouw af te scheiden en je kat daarmee de nodige rust te geven en zijn verplicht om te gebruiken.
Ze zijn soms te huur op shows, verder kan je ze bij diverse adressen kopen, maar natuurlijk ook zelf maken. Dat kan zo ingewikkeld of zo eenvoudig als je maar wilt. Hiernaast een voorbeeld van een niet-rafelende stof op maat geknipt en zonder zoompjes gewoon aan de kooi gehangen.
Indien gewenst om voor de kooi te hangen.
Het kan in showhallen soms erg tochten, verder kan je hiermee voorkomen dat iedereen aan je katten komt. Kooi beschermplastic is doorgaans op de show zelf te koop, of bij een van de hier beschreven adressen.
Doordat het opvouwbaar is, is het ook makkelijk mee te nemen. Het nadeel dat daarmee samenhangt, is dat het plastic niet zo heel strak hangt en de vouwen wat zichtbaar blijven.
Dit nadeel hebben acrylplaten (verkrijgbaar bij bouwmarkten) niet, deze zijn echter weer lastiger mee te nemen en op te bergen.
Wanneer je voor acrylplaten kiest, houd dan bij het op maat maken van de platen rekening met de maten die de showkooien doorgaans hebben (minimaal 50 x 50 x 50, maximaal 65 x 60 x 60). Handig is, als je bij verschillende verenigingen showt, om de platen op de kleinste maat aan te passen. Die passen immers ook op de grotere kooien.
Tip bij het boren van de gaatjes waaraan je de platen kan ophangen: Acrylplaat is vrij kwetsbaar. Plak daarom een schildersplakbandje over de zijde van de plaat waar je wilt boren en teken de plekken waar geboord moet worden daarop met potlood af.
Het schildersplakband voorkomt het inscheuren van de plaat tijdens het boren. De plaat aan veel gaatjes ophangen voorkomt dat de gaten later alsnog inscheuren.
Wanneer kooibescherming enkel is bedoeld om te voorkomen dat de bezoekers de katten aaien, kan ook worden gekozen voor transparant tule gaas.
Daarvoor kan je allerlei zachte materialen gebruiken: een fleece deken, tapijt of kussentjes. Dat wat je maar het meest vindt passen bij het ras van jouw kat.
Wanneer je kiest voor fleece dekens: zo nu en dan zijn er bij goedkope textielketens als Wibra, Zeeman en Action fleece dekens te koop met een handig koordje, zodat je ze heel gemakkelijk tot een klein rolletje kan oprollen.
Voor de kat die het showen nog niet gewend is, is een iglo of snoezelzak om veilig in weg te kunnen kruipen aan te bevelen.
Er zijn o.a. op shows speciale bakjes te koop die je aan de kooi kunt hangen. Ruimtebesparend in de showkooi, en daarnaast handig in de kittenbench.
Meestal liggen er al wat proefzakjes voer in de showkooi, zelf kies ik er voor om het voer mee te brengen waaraan mijn kat al gewend is.
Dan weet je in elk geval zeker dat de ingewanden van je kat niet van het onbekende voer van slag zullen raken. Voer je net als ik vers, dan kan je kiezen om met de voedseldroger gedroogde stukjes vlees mee te nemen, of voor blikjes puur vlees als Cosma nature of Almo nature.
Hier een echte "Hollandse" tip: neem een flesje water voor de kat mee. Natuurlijk kan je ook in de toiletten water tappen, maar bij sommige showhallen is het toiletbezoek betaald. Een flesje van huis mee nemen is stukken goedkoper!
De ruimte van een showkooi is beperkt, een kittenkattenbak (meestal verkrijgbaar op de show) is daarom heel geschikt om op een show als kattenbak te gebruiken. In een dubbele kooi kan je hem laten staan (oogt niet mooi maar is wel fijner voor de kat), maar voor een enkele kooi is dit vaak nog te groot. In dat geval kan je de kattenbak af en toe even aanbieden om te zien of je kat al 'moet'.
Zelf gebruik ik bij wijze van kattenbak een grote maat plastic waterschotel die eigenlijk bedoeld is om onder een plantenpot te zetten.
Om je kat op de showdag tip-top voor de keurmeester voor te kunnen brengen zal je, afhankelijk van het ras, een aantal verzorgingsproducten nodig hebben. Een kammetje of borstel in het minimale geval, wat je meeneemt is rasafhankelijk. Laat je hierover voorlichten door andere exposanten van het ras van jouw kat, bijvoorbeeld door eerst eens als bezoeker naar een show te gaan.
Als kind kreeg ik het al mee op schoolreisjes: een nat washandje in een plastic zakje. Ook op de kattenshow is dit voor vele dingen handig: plakkerige handen, vieze kattenbroek etc.
Pakjes papieren zakdoeken en vochtige doekjes zijn ook handig bij allerlei ongelukjes bij kat en showganger.
Wanneer bij een keuring meerdere katten naast elkaar worden vergeleken (bijvoorbeeld bij de BIV, BIS, BOB, BOA of ringkeuringen) is het vereist om de kooikaart van de kat die je showt zichtbaar op je kleding te dragen.
Hiervoor zijn speciale showclips verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Poespas of op kattenshows.
Ook een sleutelkoord dat je om je hals kunt hangen volstaat.
De clip dient op de kleding te worden gespeld waardoor er op den duur kleine gaatjes ontstaan; de kaarthouder aan een keycord past nooit goed en dus maar beter de kaart gewoon aan het oog te prikken. Of met een stuk duckttape op je kleding te plakken.
Bij nogal wat oude 50 x 50 x 50 kooien van onafhankelijke verenigingen schuift het kooideurtje naar boven open, bij het loslaten ervan zakt het weer naar beneden en dus op je handen wanneer je je kat eruit probeert te halen. Met een springklem of wasknijper kan het deurtje worden vastgezet.
De springklem oogt eleganter dan een wasknijper en kost per set van zes klemmen bij winkelketens als Wibra, Zeeman en Action rond de euro.
NB Met dank aan Lettie Vane van Cattery Habla Enigma die mij heel behulpzaam zo'n handige klem leende op de Neocatshow van januari 2003.
Om de kooi te ontsmetten voor je de kat daarin overbrengt en om je handen te ontsmetten. Zelf koop ik altijd de variant die niet alleen een antibacteriële werking heeft, maar daarnaast ook griepvirussen tegengaat. Periodiek verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Aldi.
Om de kat veilig vanaf huis tot aan de showkooi te kunnen transporteren.
De foto hiernaast geeft een illustratie van een model reismand dat niet uitblinkt in stevigheid: de bevestiging van het draadrooster bovenaan is zodanig zwak dat dit een zwaarwichtige kat zoals Doppie niet hield en kapot brak. Oplossing: vastzetten met tiewraps.
Bij onafhankelijke shows zijn er twee stoelen per exposant beschikbaar. Bij Fifé shows dien je je eigen stoel mee te nemen. Ik heb voor dit doel een handige opvouwbare vissersstoel voor niet al te veel geld via eBay aangeschaft. Hij zit prima maar weegt nog aardig wat en is opgevouwen nog steeds een vrij lang pakket.
Voor wie zijn showoutfit graag zo compact mogelijk houdt en toch comfortabel wil zitten is de Helinox Sunset een tip. De stoel heeft uitgevouwen volwaardige maten en weegt nog geen anderhalve kilo. Ingepakt slechts een pakketje van maar 47 x 11 x 13 cm. Er hangt wel een ander prijskaartje aan dan een merkloze vissersstoel.
En daar zeul je dan in je eentje; twee of meer katten en alle benodigdheden. Handig is in dit soort gevallen een opvouwbaar plateauwagentje mee te nemen, waarop je de reismanden en tassen met benodigdheden vast kan sjorren.
Wil je aan de weg timmeren met je cattery, neem dan een fotopresentatie mee zodat je je gehele cattery aan de bezoeker kan presenteren en daarmee ook de niet op de show aanwezige katten.
Verder visitekaartjes om aan nieuw opgedane kennissen of andere geïnteresseerden uit te reiken. Deze kan je zelf maken of online laten afdrukken.
Ook staat het altijd leuk als je nog wat versiering voor aan/op de kooi meeneemt. In mijn geval kunnen de 'moez'n' natuurlijk niet ontbreken.
Enkel wanneer je je kat in de determinatieklasse laat uitkomen, is het noodzakelijk dat je de originele stamboom van je kat kan overleggen.
Niet alleen de kat heeft verzorging nodig tijdens de show, maar ook de exposant zelf. Meestal is er wel een kantine aanwezig, maar niet iedereen is even enthousiast over wat ze daar aanbieden en over de prijzen daarvan. Als je van tevoren met een groep mede-exposanten afspreekt wat je te eten en drinken meeneemt, kan dit een compleet 'buffet' opleveren.
Wat lectuur voor wie daar aan toekomt kan verder de nodige ontspanning opleveren.
Op elke show staan verschillende standhouders met een keur aan kattenhebbedingetjes.
Uit ervaring weet ik helaas dat het ook heel makkelijk is om op een show je portemonnee te verliezen, dus neem ik nu bij voorkeur alleen nog maar contant geld mee en geen pasjes.
Samen naar een show gaan is gezellig en het maakt het showen met meerdere katten ook makkelijker.
Bij bijna alle organisatoren wordt er rekening gehouden met het plaatsen van de exposanten als je dat tijdig op het inschrijfformulier aangeeft, zodat het mogelijk wordt om samen met kennissen in één blok te zitten.