Showgordijntjeszelf maken

Showgordijntjes voor de kooi op de kattenshow zijn heel eenvoudig zelf te maken is mij verteld. Daarom ben ik gaan rondvragen, want dat wilde ik ook wel aan mijn showuitrusting toevoegen (want waarom duur kopen als het goedkoop kan worden gemaakt).

Als het gaat om gaatjes in acrylplaten boren dan heb ik gelijk een verhaal klaar, maar de naaimachine bedienen, dat was tot voor kort aan mij niet besteed. Showgordijn model 'Marietje' kan ongerimpeld in de lengte van de kooi worden gehangen, gerimpeld in de breedte

De beschrijving hieronder heb ik te danken aan de informatie en foto's die ik kreeg van diverse leden van de Yahoo lijst Norwegian_Forestcats en mijn moeder, die met alle verzamelde info achter de naaimachine is gekropen en op deze manier model 'Marietje' heeft geschapen. Ze merkte er overigens wel bij op dat ze zelf een toch wat fleuriger stofje zou hebben gekozen...

Het materiaal

Aangezien je niet weet of je een kooi op het eind van de rij krijgt of ergens tussenin, is het het mooist als de stof aan beide kanten luxe oogt. Showgordijn model 'Marietje' kan ongerimpeld in de lengte van de kooi worden gehangen, gerimpeld in de breedteBij model 'Marietje' is gekozen voor suèdine met aan de achterzijde een glanzend effect (het lijkt op satijn).
Kies niet voor een te luxe kwaliteit, aangezien de haren daar zo op vast blijven plakken.

Let er bij de keuze van de stof ook op dat er geen kattennageltjes in de stof kunnen blijven haken. Niet alleen levert dat vervelende situaties op, maar je gordijntjes zullen er daarbij ook snel niet meer echt toonbaar uitzien.

De maten

Hou bij het maken van gordijntjes rekening met de maten van de showkooien. Vaak staan de kooiformaten wel in het showreglement vermeld, maar je kan natuurlijk ook gordijntjes maken waar je bij elk formaat wat aan hebt. De maten van de kooien in Nederland variëren van 50 x 50 x 50 centimeter tot 66 x 66 x 66 centimeter.

howgordijn met koord by ChantalWanneer je kiest voor plooiende gordijntjes ontkom je er niet aan om ze precies op maat maken voor de kooien waarin je gaat showen. Anders vallen ze niet mooi. Kies je voor gordijntjes die glad hangen, dus zonder plooien, dan kan je ze het beste op de maat maken van de grootste kooi waarin je wilt gaan showen. Bij de kleinere kooien zullen ze dan iets gaan plooien en de lengte die je over hebt, kan je onder de bodembedekking wegstoppen.

Maak een keuze of je enkel gordijntjes links en rechts van de kooi wil, om je kat uit het zicht van de buurkat te nemen (en andersom), of dat je wellicht om een onrustige kat wat meer beschutting wilt bieden en ook smalle stroken aan de voorkant wilt hangen. Waarbij ik dan wel wil opmerken dat het een show blijft, waarbij mensen een kaartje kopen om naar al die mooie katten te kunnen kijken. Dan is het natuurlijk wel fijn als de bezoekers ook wat te zien hebben.

Het naaiwerk

Zoom de stof aan vier zijden om, waarbij je de zoom aan de zijde die boven komt wat breder maakt dan de overige zomen. Hierdoor kan je een koord of elastiek rijgen (d.m.v. een haarspeld kan je die door de zoom trekken). Koord door zoom by Chantal

Maak wanneer je een koord gebruikt in beide uiteinden zodanig dikke knopen (of kralen), dat het ook in de was niet terug in de zoom kan schieten.

Wanneer je elastiek gebruikt, kan je er voor kiezen het gordijn te laten rimpelen op het elastiek (zodat hij gerimpeld op een kooi van 50 cm past, en strakgetrokken op een kooi van 66 cm). Het elastiek kan je ook met behulp van een haarspeld door de zoom trekken.
Elastiek in zoom by RoelieVervolgens sla je het uiteinde van het elastiek eerst aan één zijde terug in de zoom zodat er een lusje ontstaat. Dan naai je het elastiek vast in de zoom zoals op de foto hiernaast is weergegeven, zodat deze niet onbedoeld in de tunnel kan schieten met alle ellende van dien.Lintjes aan zoom by Roelie

Bij een koord of een lint kan het gordijntje makkelijk naar beneden gaan hangen. Om dit te voorkomen, kan je op verschillende plaatsen aan de bovenzijde dubbele lintjes vastnaaien (zodat het koord of elastiek nog wel vrij door de zoom kan schuiven).

Bij naaigarnituur winkels en op de markt is satijn lint in diverse kleuren te koop, dat per meter aangeschaft kan worden.

Detail van gordijn met gordijnspiraal om aan de kooi te bevestigen (model 'Marietje')Ouderwetse gordijnspiralen met aan beide uiteinden een haak voldoen echter nog steeds het beste, want daarmee kan je je gordijntje mooier strak spannen. In goed gesorteerde gordijnzaken zijn deze nog steeds te koop. Nadeel van dit systeem is dat het een vaste lengte heeft en je dus niet met één maat alle showkooien aan kan.

Geen naaimachine?

Dan doen we het anders. Kies een stof die niet rafelt, bijvoorbeeld een goede kwaliteit fleece die geen haren aantrekt (voorbeeld: stof Anika van de Kwantum a € 5,- per meter (prijs 201)).
Knip deze op de gewenste maat. We gaan niet zomen die breedte hoef je er dit keer niet bij op te tellen.
Naai met naald en draad een bijpassende gekleurde veter langs wat je tot bovenzijde van het gordijntje bombadeert. Zorg dat er aan beide kanten van het gordijn voldoende veter uitsteekt om het gordijntje mee aan de showkooi vast te knopen. Platte veter
Het is even een monnikenwerk maar dan heb je ook wat.
Met de topdek ben je zo klaar: knip een lap van 10 centimeter breder en langer dan de bovenzijde van de showkooi - en klaar!

Niet gelukt? Geen nood: er zijn ook kant-en-klare gordijntjes te koop.

laatste update van deze pagina: 06.01.2019