• gedroogde vleessnacks
  • gedroogde vleessnacks
  • gedroogde vleessnacks
Zelf snacks maken

Ga je een dag op show en kan je geen vers vlees meenemen, of ga je een weekje weg naar een huisje zonder vriezer? Dan is het handig als je hiertoe zelf vlees kunt drogen.

Gedroogde kipfilet

Daarnaast vormen kleine stukjes gedroogd vlees een heerlijke snack voor kat en hond, ook voor hen die geen vers vlees lusten is het een lekkernij.

In goed gesorteerde dierenspeciaalzaken of dierenwebwinkels is vaak een heel assortiment aan gedroogde snacks te vinden. Voor de hond zelfs zeer uitgebreid, voor de kat meestal beperkt tot snacks van de meer commerciële merken.

Waarom zelf drogen?

Wat mij aan zelf gedroogde snacks aanstaat, is dat het puur gedroogd vlees zonder toevoegingen is. Je hebt het in eigen hand als het gaat om de keuze welk vlees je hiervoor wilt gebruiken. Heb je een dier met voedselallergie? Dan kan je zelf snacks maken van vlees dat wel wordt verdragen. Bij in de winkel verkrijgbare commerciële snacks weet je immers nooit voor 100% zeker wat voor een vlees er in het produkt is verwerkt. Kijk voor de grap maar eens naar deze uitzending van "Keuringsdienst van Waarde": KLIK HIER.

In zelf gedroogd vlees zitten geen toevoegingen, dus geen conserveringsmiddelen, geen kleur- en/of smaakstoffen en geen chemische anti-oxidanten.


Welke droogmachine?

Verrassend genoeg voor degenen die niet van het bestaan van dit soort apparaten wist, is er een enorme keuze aan voedseldrogers. Van huishoudelijk tot professioneel, van rond de dertig euro tot vele honderden euro.
Daarmee ontstaat gelijk de lastige vraag: wat voor een apparaat kan ik het beste kiezen? Wat zijn de verschillen?

Ik beperk me hier tot de apparaten voor klein huishoudelijk gebruik, dus voor je eigen hond of kat. Voedseldroger De goedkope varianten voldoen meestal al prima. Zij zijn meestal uitgerust met kunststof droogmandjes.
Bij duurdere modellen kan er ook voor metalen mandjes worden gekozen.

Kunststof of metalen mandjes? Het voordeel van metalen mandjes boven die van kunststof is dat er een betere luchtdoorstroom in de machine plaatsvindt, waardoor er kortere droogtijden nodig zijn. Echter met hele vochtige producten zoals fruit koeken deze mandjes sneller aan, en is kunststof een betere keuze.

Met of zonder timer? Zelf heb ik gekozen voor een model met timer, maar deze gaat maar tot 12 uur. En voor vlees drogen op een lage temperatuur (wat de houdbaarheid bevordert) is 12 uur vaak niet voldoende als je zaken als bv kippennekken wilt drogen. Waarmee de timer eerder tot last dan een voordeel is.

Hoeveel mandjes? De drie mandjes die standaard bij mijn droger werden geleverd bleken al gelijk bij de eerste droogronde te weinig te zijn. Als het apparaat dan toch 'draait', dan is het fijn om gelijk diverse soorten vlees tegelijkertijd te kunnen drogen. Ik zou zeggen minimaal 6 mandjes. Daarbij is dus een model waarbij mandjes los leverbaar zijn, een voordeel. Zodat je later altijd nog weer bij of nieuw kan bestellen. Let bij de aankoop van je apparaat daarnaast ook op het maximum aantal mandjes - voldoet dit aantal aan jouw behoefte of heb je meer nodig?

Regelbare temperatuur? Voor vis en vlees wordt een hoge droogtemperatuur aanbevolen. De meeste drogers waarbij de temperatuur niet regelbaar is, hebben standaard een hoge droogtemperatuur. Voor het drogen van vlees volstaat een droger die geen instelbare temperatuur heeft daarom prima. Wanneer ook groenten en fruit gedroogd gaan worden, moet in de overweging mee worden genomen dat bij een lagere droogtemperatuur er meer voedingsstoffen bewaard blijven.

Droogtijd

De droogtijd hangt af van het soort vlees, de droogtemperatuur, hoe vochtig het is en hoe dik het gesneden is. Verder speelt de temperatuur en de luchtvochtigheid van de omgeving een rol, de hoeveelheid etages, de hoeveelheid drooggoed per etage en natuurlijk de soort droger.
Het is dus uitproberen met jouw model droger wat de beste droogtijd oplevert. In het begin is het beter om een kortere droogtijd aan te houden en dan te controleren hoe droog het drooggoed is. Het is geen probleem om de droogtijd meerdere keren te verlengen indien nodig. Voor vlees en vis wordt een hoge droogtemperatuur aanbevolen. Daarbij is de droogtijd als indicatie 8 tot 14 uur.

Voorbeeld: mager rundvlees, kipfilet en kalkoenfilet in plakjes van maximaal 2 mm dikte gesneden droogt op metalen roosters in drie verdiepingen in 8 uur tijd op 70ºC.

Wil je de kleur van het vlees mooi houden dan kies je een langere droogtijd bij een lagere temperatuur. Ik weet inmiddels uit ervaring dat mijn katten daar niets om geven, dus korte droogtijd bij 70 graden (zoals het geval is bij de goedkopere varianten zonder regelbare temperatuur) volstaat ook prima.

Geschikte vleessoorten
  • Spiervlees van diersoorten als kip, rund, lam, gans, eend, paard, kalkoen, etc. Dit zijn de meest laagdrempelige snackjes voor een kat.
  • Orgaanvlees als kippenhartjes, kippenmaagjes, kippenlevertjes, eendenhartjes, eendenmaagjes etc.
  • Kippennekken
  • Vis zoals in blokjes gesneden koolvisfilet, sprotjes, in stukjes gesneden haring (verse, geen gezouten) etc.
  • Kleine bolletjes KVV

Verder is het een kwestie van uitproberen wat jouw kat lekker vind.

Voor- en na foto's

Vers en gedroogd met de voedseldroger
Vers en gedroogd met de voedseldroger
Vers en gedroogd met de voedseldroger