De omgeving
De kittens worden geboren in de kamer waar ik het meest vertoef. Dat is de woonkamer, waarin ik een tijdje voor de verwachte bevalling een grote canvas bench plaats met daarnast een bedbank, zodat ik er zoveel mogelijk bij kan zijn, ook in de nacht. Ik hou de andere katten niet van moeder en kittens vandaan, tenzij daar aanleiding toe is. Zo wennen de kittens van het begin af aan aan de aanwezigheid van andere katten en mensen.
Als de kittens beginnen te klauteren, wordt het tijd om de bevallingsplek met een kittenrennetje uit te breiden. Dit is bij mij een bouwwerk van houten schotten. Zo tocht het niet over de vloer en kunnen de kittens niet verder dan een beperkte ruimte. En als ze nog wat ouder worden, klimmen ze gewoon over de schotten heen en waaieren steeds verder uit: eerst nog enkel binnen de kamer waar ze geboren zijn en later door het hele huis.
De voeding
De meeste van onze katten eten Kompleet Vers Voer (oftewel KVV), aangevuld met prooidieren als muizen en kuikens en verder stukken spier- en orgaanvlees. Het liefst had ik dat alle katten vers vlees zouden eten, maar sommigen blijven pertinent weigeren. Het natvoer en het vlees staat vrij te pakken tot het op is, verder staat er een aantal Surefeeds met droge brokjes. Dieetbrokken voor de dikke dames, Royal Canin voor de moeilijke eters Doortje en Frutti en voor de rest van de groep een mix van Animonda Vom Feinsten, Smilla XXL en een willekeurige andere brok.
Waarom vers vlees?
Wij hebben er vanaf 2010 voor gekozen om onze kittens af te spenen op rauw vlees en dit bevalt zeer goed. De reden hiervoor is dat rauw vlees zorgt voor een evenwichtige darmflora en daarmee een verhoogde weerstand.
Het immuunsysteem van een kat is tot ongeveer een jaar nog niet volledig ontwikkeld, dus hebben kittens meer moeite met bijvoorbeeld de gevolgen van stress van een verhuizing, een langskomend virusje etc.
Extra weerstand is daarom een pré voor een kitten dat een nieuwe omgeving voor de boeg heeft, en wellicht ook nieuwe huisgenootjes met elk hun eigen (evenwichtige maar voor het kitten onbekende) bacteriehuishouding. Vers vlees zorgt voor een evenwichtige darmflora, iets wat de basis is voor een goede weerstand.
Omdat ik het u als toekomstige kitteneigenaar niet wil afdwingen dat u ook rauw vlees blijft voeren, voer ik de kittens ook droogvoer bij. Aanvankelijk in het kittencafé om te voorkomen dat de volwassenen alles op eten, en later als ze gechipt zijn in hun eigen Surefeed.
En verder natuurlijk nog steeds als basis KVV*, en rauw vlees als zalm, kip, konijn, paard, eend en rund in verschillende vormen, maar ook eendagskuikens en muizen zodat ze ook stukken vlees leren te kauwen (dit houdt de tandjes goed schoon).
*Kompleet Vers Voer, ook wel KVV genoemd, is gemalen rauw vlees met gemakkelijk verteerbare botten, aangevuld met organen bij sommige merken supplementen.
Het kattengrit
Vanaf dat de kittens vast voer gaan eten, zullen ze de kattenbak gaan gebruiken. Het open kittenkattenbakje in de kittenren vul ik met een vulling van plantaardige vezels, zoals Super Benek of Catsan Natural. Dit omdat ik dat veiliger vind voor de kittens, mochten ze van het grit willen gaan proeven.
Later als ze wat verder gegroeid zijn en door de hele kamer komen, kunnen ze ook op de kattenbak met kap, gevuld met het Öko-Klumpstreu van de DM drogist in Duitsland. En als ze het hele huis door rennen maken ze ook gebruik van de kattenbakken met een deurtje erin, zodat ze aan alle soorten bakken gewend zijn als ze verhuizen.