• Coco van de Moeshoek
  • Coco van de Moeshoek
  • Rosie van de Moeshoek
  • Coco van de Moeshoek
Nest 20

Geboren op 29.6.2020
ouders: Alfrodull's Moby (Moby) en Yvanka's Patience (Patience)

Wederom speelde Patience 'hard to get'. Na van meerdere katers niet zwanger te zijn geworden, viel uiteindelijk de keus op mijn eigen kater Moby. Ervaren dekkater, dat moest toch gaan lukken. Maar hij stond al maanden droog en de eerste dag ging hij flink te keer maar meer dan droogfietsen was het niet. Helaas leek het stel de dagen daarna totaal niet meer in elkaar geïnteresseerd.

Rosie en Coco van de MoeshoekOmdat ik toch nog op een rake dekking hoopte, zette ik Moby in totaal 6 dagen steeds even een uurtje bij Patience. Na 3 weken geen rode en stevige tepels, dus ik ging er vanuit dat het ook dit keer mislukt was. Dat heeft gezorgd voor een enorme verwarring rondom de uitgerekende datum en ga ik dus ook niet weer doen. Kennelijk heeft hij haar op één van de laatste dagen toch een keer raak gedekt en werden er op dag 71 na de eerste dag dat ze samen waren twee kittens geboren.

Het was geen makkelijke bevalling, Patience had meer dan een uur achtereen persweeën voordat uiteindelijk dan toch de eerste geboren werd. Gelukkig was daarna de weg gebaand en kwam de tweede een stuk vlotter.

De kittens van het Beautiful Boyz nestje zijn 4 jaar en 4 maand(en) geleden geboren.

De kittens

Het nest

Over het nestthema Beautiful Boyz
De kittens van nest 20 zijn vernoemd naar de bandleden van CocoRosie. Dit aangezien ik me vergist had en eerst dacht dat het om 2 katertjes ging, daarna een katertje en een poesje en uiteindeljik blijken het twee poesjes te zijn. De dames van CocoRosie presenteren zich ook niet altijd duidelijk in één gender, vandaar dat het nestthema de naam van hun nummer 'Beautiful Boyz' is, met een knipoog naar boyz wat deze twee dus niet bleken te zijn.
Blogjes (laatste update 1.11.2020)
1.11.2020 Update na verhuizing

Beide dames zijn nu 3 weken geleden verhuisd naar hun nieuwe adressen en al helemaal ingeburgerd.
Noa (Coco) is dikke vriendinnen geworden met haar nichtje Liv (Yvanka's Eclairs) en samen hebben ze hond Banjer precies daar waar ze willen: namelijk niet in de hondenmand want daar liggen zij graag LOL
Doortje Supernoortje (Rosie) verhoudt zich ook steeds beter met hond Dribbel en heeft het de afgelopen weken druk gehad met het inwerken van haar personeel (en daar word je moe van zoals je op de foto kunt zien knipoog ).

Noa (Coco) en haar nichtje Liv Doortje (Rosie) gevloerd

11.10.2020 Donatie

Gisteren heb ik Coco naar haar nieuwe huis gebracht en ze was daar gelijk al best stoer vond ik. De hond was spannend maar niet overkomelijk en haar 3 weken oudere nichtje blies dan wel naar haar, maar echt totaal van de kaart was ze niet. Ze gaat vast snel wennen! Straks breng ik Rosie naar haar nieuwe adres, waar ook een hond als maatje op haar wacht.

Daarmee is het nu tijd voor een donatie aan Stichting Thuiszorg voor Huisdieren. Dat het nestje maar uit 2 kittens bestond kunnen zij ook niets aan doen, dus in dit geval verdubbel ik de gebruikelijke donatie want anders is het ook maar een druppel op de gloeiende plaat.
Ik heb gekozen voor een donatie voor de diabeteskatjes. Niet dat de vaste bewoners geen steun verdienen, maar ik ben zelf niet pro dieren halen uit landen waar een probleem is met zwerfdieren die zich blijven vermenigvuldigen. In mijn ogen wordt het echte probleem zo nooit opgelost. Er is een handel uit voortgevloeid die dan weliswaar ook weer voor inkomen van mensen daar zorgt (wat op zich goed is), maar het houdt het probleem ter plekke wel in stand.

Dus OK deze donatie past niet bij de slogan van de stichting (Adopt, don't shop!), maar hopelijk weet men het gebaar toch te waarderen.

4.10.2020 Genieten

Tot een paar dagen terug was Coco best een onafhankelijk typje en wat afstandelijk. Wel bij je in de buurt, maar knuffelen ho maar. Ergens is er iets veranderd, ik denk het feit dat mama Patience besloten heeft dat haar kinderen zichzelf maar moeten gaan redden. Want Coco heeft zich ineens tot net zo'n knuffelbeertje als haar vader ontpopt!

20.9.2020 Vandaag was er kittenbezoek...

Geen woorden nodig LOL

5.9.2020 Feestmaal

Omdat de Boyz zich gisteren zo stoer hebben gehouden bij hun eerste vaccinatie en het chippen, werd er vandaag een extra lekker maal geserveerd. Grof gemalen runderhart, fijngesneden eendenlever en reepjes ganzenhart.
Rosie liet zich liever verwennen met een muis die natuurlijk op een voor de anderen veilige plek gegeten moest worden, maar Coco liet het zich goed smaken en gunde het ook Tikie (Jell-O) om mee te eten.

31.8.2020 Update ziekenboeg

Rosie gaat nog steeds heel goed, maar Coco heeft het nog moeilijk. Wel opvallend dat de grootste vreters van het nest het meest getroffen zijn (Quark van het andere nest heeft ook nog steeds last).

Rosie bij mama op bed

30.8.2020 Een beetje ziekjes

Een virusje heeft toegeslagen onder de kittens. Ze zijn in variërende mate misselijk. Sommigen hebben geen eetlust, en Flipje geeft zelfs over. Het is ook terug te zien in hun gewichten, allemaal afgevallen helaas. Niet dat het nu lust om te spelen remt, alles dendert nog steeds door het huis en er sneuvelt zoals gewoonlijk her en der wat. Zelfs de kunstplanten moeten er aan geloven.


Voor vandaag om ze te sparen geen fotosessie met de grote camera, maar enkel wat snapshots met mijn mobiel.

25.8.2020 Eetcafé

De kittens blijven op een uitzondering na kieskeurige eters. Laten we beginnen met de uitzondering: Quark.
Quark eet zowel brokjes (Royal Canin Babycat) als verschillende soorten natvoer, vers vlees (Carnibest en Kiezebrink), kuikens en muizen.
Dan de rest:
Coco eet verschillende soorten natvoer en kuiken.
Tikie (Jell-O) eet natvoer maar uitsluitend Smølke Softpaté Zoetwatervis, en verder knabbelt hij af en toe van de Farmina N&D Ocean Hering and Orange. Hij lust ook kuikens.
Flipje houdt het bij 2 smaken natvoer: Smølke Softpaté Zoetwatervis en als hij echt honger heeft eet hij ook wel Smølke Softpaté Eend en wild. Af en toe eet hij mee van de Carnibest, zolang er maar geitenmelk door vermengd is. Kuikens lust hij ook
Belle is de meest kieskeurige van het stel, ze eet alleen Smølke Softpaté Zoetwatervis, muizen en kuikens.

Omdat die Softpaté best prijzig is (€ 1,29 voor een klein blikje van 80 gram) en de volwassenen hun slag slaan als ik even met mijn ogen knipper, en ik ook wel eens langer dan een paar uur de deur uit wil zonder dat de kittens verhongeren, heb ik het 'Kitten eetcafé' maar weer eens van stal gehaald. Het Eetcafé is een afgesloten curverbox met een kleine opening erin gemaakt aan de voorkant, waardoor alleen kittens kunnen en geen volwassenen.
Eigenlijk werkte dat hier nooit zo goed maar elk nest is weer anders dus het was het proberen waard. En inderdaad, af en toe ging er een kitten in om wat te eten en ze wisten de weg eruit na even zoeken ook weer.

Coco voor het Kitten eetcafé

Gisteren was het de proef op de som. Ik was 12 uur van huis. De moeders, de kittens en Mijntje en Frutti apart van de rest van de groep gezet in de woonkamer/keuken.
Ik had Farmina hering and orange brokjes en Royal canin Babycat brokjes staan, verder een groot bord met verschillende soorten vers vleesvoedingen, een bord Carnibest en tenslotte in het eetcafé 2 bordjes met Smølke Zoetwatervis.
Bij thuiskomst was er nauwelijks van de Smølke gegeten en de borden vers vlees/carnibest waren leeg. Brokjes enigzins aangesproken. Ik ging er vanuit dat het vlees in de magen van de moeders was gekomen maar bij het wegen vanochtend bleken alle kittens op Belle na goed aangekomen te zijn.

Met andere woorden het Eetcafé is weer geen succes maar kennelijk eet iedereen op Belle na goed van het verse vlees.

24.8.2020 Op = op

De kittens krijge hier dagelijks een eendagskuiken of een muis. Voor de kleintjes is een deel daarvan vaak al genoeg, maar Coco en Rosie hadden er vandaag wel 2 gelust. Hier een check van het bakje of hij echt wel leeg is, geassisteerd door Flipje uit het nest van 12 juli.

19.8.2020 Mjammie!

En ja hoor, Rosie heeft het licht gezien en heeft ontdekt dat vers vlees toch eigenlijk best wel lekker is. Dat is ook gelijk te zien aan haar groeicurve. Vers vlees is pure eiwitten, eiwitten bevordert de spieropbouw en spieren wegen meer dan vet. Het heeft mijn voorkeur om kittens daarop te laten opgroeien, maar ja niet alle kittens denken daar zo over dus uiteraard eten ze hier dan gewoon natvoer en brokken.

Tinlo BarfMenu Eend, smullen maar! Groeicurve Rosie van de Moeshoek

16.8.2020 Ontbijt op bed

De eetgewoontes van de dames verschillen nog steeds hemelsbreed. Daar waar Coco alles wat geen brokje is wel lust, is Rosie zeer kieskeurig. Tot nu toe eet ze alleen Smølke Softpaté en Hill's a/d, eendagskuikens en heel af en toe een muisje. Vanochtend was er ontbijt op bed: Carnibest aangelengd met wat geitenmelk. Smullen dachten Coco en mama Doortje. "En waar blijft MIJN bordje?" leek Rosie wel te denken...
Uiteraard ben ik een half uurtje later toch gezwicht en heeft ze haar buikje rond gegeten aan Hill's a/d.

Ontbijt op bed

5.8.2020 Slapeloze nacht

Vannacht een opgebroken nacht gehad. Patience vindt mijn bed de beste plek voor het maken van een nest.
Nou vind ik dat geen probleem als ze dat met de Boyz doet, maar ik werd om de haverklap wakker omringd door Toetjes. En aangezien Doortje de voorkeur aan de bench geeft en de Toetjes alleen bij haar drinken, vind ik dat geen goed idee.

Patience en Rosie

Grote neef Bintje denkt er anders over, die sluit zich graag bij Patience aan.

Patience, Bintje en the Boyz

3.8.2020 Coco in actie

Vandaag 5 weken geworden en al een echte donderstraal! Hier zie je haar samen met mama Patience.

1.8.2020 Waar is Rosie??

Het afgescheiden stuk voor de kittens voldoet niet meer, de Boyz zijn inmiddels niet meer achter een afzetting van 40 cm hoog te houden. Vanochtend werd ik wakker omdat er eentje over mijn kussen stampte (Coco) en Rosie lag aan mijn voeteneinde samen met Frutti in een mandje.

Net was ik Rosie kwijt. Ik dacht dat ik een hartverzakking kreeg. Overal gezocht maar nergens te bekennen. Totdat ik Fancy zijn neus aan de achterkant van de bank onder de fleecedeken zag steken. En ja hoor. Mevrouw was op de bank geklommen om een dutje onder de deken te doen. Alsof het al niet warm genoeg is....

31.7.2020 (COVID-19 update) Regels en tips omtrent bezoek aan de cattery

Hier wat praktische regels met betrekking tot Corona, voor het brengen van een bezoekje aan cattery van de Moeshoek (Niedersachsen).

Gezond?
Zodra ik enige verschijnselen die lijken op Corona bij mijzelf bemerk, bel ik de afspraak voor het kittenbezoek af. Ik vertrouw erop dat u dit ook zal doen in uw geval.

1,5 meter
De anderhalve meter afstand houden tot personen die niet tot je eigen huishouden behoren geldt ook in Duitsland. Ook bij mij in huis/tuin. Dit is in principe mogelijk binnen de ruimte van mijn huis als we er allemaal een beetje rekening mee houden. Verder beschik ik over een apart gastentoilet dat na elk (kitten)bezoek wordt gereinigd en voorzien van een schone handdoek.

Mondkapje
Hier in Duitsland is het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte wel verplicht. De brandstof is hier goedkoop, de meeste pompen zijn onbemand. Je betaalt met je pas of met contant geld aan een zuil vooraf. In de praktijk zet niemand bij het tanken een mondkapje op. Dit geldt echter niet voor shops bij tankstations waar je moet afrekenen, of in de openbare toiletten.
Formeel gesproken zou je ook bij mij in huis mondkapje moeten dragen maar dat vind ik te ver gaan en daarbij is de koffie/thee/limonade met wat erbij zo slecht te nuttigen met een mondkapje op.

Auto
In de auto is het enkel verplicht om een mondkapje te dragen, als er personen uit verschillende huishoudens in reizen. Er is geen maximum aantal personen per auto gesteld.

Grenscontrole
Ik heb zelf bij de grensovergangen op de snelwegen nog nooit een controle getroffen. Bij de kleinere grensovergangen wel (ze staan er overdag praktisch altijd). Nederlanders die Duitsland in willen worden vaak staande gehouden en gecontroleerd/bevraagd op ziekteverschijnselen. Soms worden ze ontmoedigd om verder te reizen, maar je tegen houden kunnen ze niet want er geldt op dit moment geen inreisverbod.

Aantal personen dat tegelijkertijd op bezoek mag komen
Er mogen maximaal 9 personen tegelijk bij mij op bezoek komen.

Cafetaria en andere eetgelegen
Wil je na afloop van het bezoek nog een hapje eten in een lokale Imbiss? Dat kan met max tien personen, en daar is mondkapje dragen niet verplicht.
Wel is het personeel verplicht om de naam en contactgegevens te noteren van de gasten die aan de tafel vertegenwoordigd zijn. Verder verdient het de aanbeveling om vooraf te reserveren, aangezien er minder plaatsen ter beschikking zijn dan voor de coronatijd. Een aanrader: Kiek in de Pann in Twist. Lekker en veel eten voor weinig geld. De kaart is als gevolg van de COVID-19 maatregelen echter niet zo uitgebreid als normaal en de keus voor vegetariërs vrij beperkt.

Code oranje
In gebieden met code oranje wordt gesteld dat er ernstige veiligheidsrisico's met betrekking tot corona zijn. Hoe vervelend dat ook is, zolang code oranje geldt voor uw regio van herkomst, laat ik kittenbezoek niet doorgaan. Op het moment van schrijven geldt dit bijvoorbeeld voor de provincie Antwerpen.
Uiteraard geldt bovenstaande ook voor alle kittenbezoek als voor mijn regio code oranje zou worden afgegeven.

25.7.2020 Ik wil eruit!
Coco blijft de meest ondernemende van de twee. Rosie loopt inmiddels ook al voor de bench op het kleed rond, maar Coco is dat allang beu. Ze wil meer! Dat rondhobbele kost natuurlijk energie, maar op wat hapjes Carnibest vanaf mijn vinger voor Coco na wordt er nog geen vaste voeding gegeten. Dus echt goed aankomen is er op dit moment voor het tweetal even niet bij.
19.7.2020 Spelen en wandelen

Coco heeft vandaag ineens ontdekt dat de wereld uit meer bestaat dan slapen en drinken. Na het verschonen van het dekje in de bench bleek ze het daar helemaal niet mee eens, en liep spontaan de bench uit om op zoek te gaan naar het vuile dekje.


En ze vond hem hoor!

Coco

Daarna was er nog genoeg energie over om Q uit het nest van Doortje 'te slopen' en te stoeien met zusje Coco.

 

 

15.7.2020 Oeps
En toen ineens bleek dat het om 2 meisjes gaat. Dat vroeg natuurlijk ook om een wijziging van het thema. En geheel in stijl zijn de dames nu vernoemd naar het duo CocoRosie, met als thema met een knipoog 'Beautiful Boyz'.
>
5.7.2020 Hallo wereld
En de oogjes gaan open!
Coco
29.6.2020 Geboren!
En daar zijn ze dan: twee kittens in streepjespyama ♥ Aanvankelijk dacht ik 2 katertjes, maar één blijkt toch een poesje te zijn. Daarom zijn ze vernoemnd Jack en Meg van the White Stripes.
Het zogen is voor mama nog niet zo fijn omdat ze pijnlijk gezwollen borstjes heeft, maar de enige manier om dat te verhelpen is helaas voor haar toch het leeg laten drinken ervan. En dat doen deze twee heel erg graag.
26.6.2020 Echo
Omdat de kittens van Patience en Moby wel erg lang op zich laten wachten en ik al een paar dagen geen beweging meer voelde in haar buik, ging ik me toch zorgen maken.
Daarom vandaag een echo laten maken en wat een opluchting, twee mooi kloppende hartjes ❤️.
Besloten om gewoon rustig af te wachten, want ze zitten nog hoog en vinden het kennelijk nog geen tijd om op de wereld te komen.
En wat doe je dan in deze hitte als je thuis komt? Ja hoor je propt je samen met Fancy en Droes in een te kleine reisbench.

Patience in de bench

Fotogalerij (laatste update 4.10.2020)
Groeicurves (laatste update 11.10.2020)

Het kan zijn dat de browser de afbeeldingen niet ververst. Op pc en notebook: druk op ctrl-F5 om de foto's te verversen.

Groeicurve

Groeicurve Coco van de Moeshoek Groeicurve Rosie van de Moeshoek

Stamboom kittens
Totale inteelt = 3.96% en Polaris = 14.00% (bron: Pawpeds)
IC Alfrodull's Moby, zwart gestreept, 2012-09-16
SC Nunchaku Alexander, NFO d 09, 17-3-06, NL/NL
EC Elkington's T-Rex, NFO n, 24-4-04, DK/-
EC Kaninus' Batman, NFO n 22, 28-4-03, DK/DK
Elkington's Phoebe, NFO n 09 23, 27-5-02, DK/-
Godfather's Wind of Change, NFO g 09, 27-12-02, FI/DK
GIC Sakeena's Oscar Wilde, NFO n 09, 16-2-01, DK/FI
EC Godfather's Reet Petite, DM, DVM, NFO g 09, 18-8-01, FI/FI
CH Zimexis Mistral's Fauve, NFO f 09 24, 24-3-04, SE/NL
EP EC Tassajara's Mr Warsteiner, NFO n 24, 13-11-02, SE/SE
IP & EC Mhorrses Whiskey, NFO d 09 23, 1-8-98, SE/SE
SW'00'99 GIP & EC Tassajara's Mymla Tigrisdotter, DM, NFO n 09 24, 26-11-98, SE/SE
SW'02 EC Aristo Limaz Shiva Shandra, NFO g 24, 18-6-02, SE/SE
EC Aristo Limaz Salem Stixx, NFO e 09 24, 17-10-99, SE/SE
IC Mighty Claw's Pocahontas, DM, NFO f 09 22, 1-3-01, SE/SE
Ch. Yvanka's Patience, zwart schildpad gestreept, 2014-06-09
GIC Flannen van de Toverbal, NFO d 09 23, 23-9-12, NL/N
Love Explosion's Silver Zodiac, NFO ns 23, 2-3-09, NL/NL
IC Tappas de Stang ar Voud, NFO n 23, 19-10-02, FR/-
Love Explosion's Gipsy Queen, NFO ns 09 22, 23-10-02, NL/NL
CH Dannebro's Hilda Heick, NFO f 09 22, 30-7-08, DK/NL
Killix Kalahari, NFO d 23, 15-11-02, DK/DK
SC Rimturser's Cha Cha Cha, NFO f 09 22, 27-10-05, DK/DK
GEC Sterrenkatten's Uma, NFO n, 6-1-09, NL/NL
SC Uno av Sandrabben, DM, NFO n, 21-8-04, NO/NL
EC Påveskardet's King Mancini, NFO n, 15-10-98, NO/NO
IC Bjørk av Borgund, DM, NFO fs 09, 5-6-97, NO/NO
IC Titran's Joséphine, DM, NFO n 09, 28-10-05, BE/-
EC Wiedzmin Karodok, DM, NFO n 09 23, 15-10-04, PL/NL
EC Titran's Zazou, DM, NFO a, 16-4-04, BE/NL
De ouders
De ouders zijn getest op...

Alfrodull's Moby

Adobe reader bestandDNA getest: Vrij (N/N) van GSD-IV en PKdef (17-3-2017)

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (Rob Gerritsen, 17-12-2014; Rob Gerritsen, 30-10-2015; Anne-Marie-Reinders, 14-2-2018),
PKD normaal (Rob Gerritsen, 17-12-2014; Anne-Marie Reinders, 14-2-2018) en
CIN normaal (Anne-Marie Reinders, 14-2-2018)'

Yvanka's Patience

Adobe reader bestandDNA getest: Vrij (N/N) van GSD-IV en PKdef (21-10-2016)

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (Rob Gerritsen, 30-10-2015; Anne-Marie Reinders, 13-3-2019)
PKD normaal (Rob Gerritsen, 30-10-2015; Anne-Marie Reinders, 13-3-2019)
CIN normaal (Anne-Marie Reinders, 13-3-2019)

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen met de dood als gevolg (daargaan bij de geboorte of wat later, maar steeds voor de leeftijd van ongeveer 14 maanden).
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede.
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Per verkocht kitten uit onze cattery doneer ik minimaal € 10,00 per kitten aan een goed doel. Het doel dat ik bij dit nestje heb uitgekozen is Stichting Thuiszorg voor Huisdieren.
Lees meer...
Omdat het nestje dit keer maar uit twee kittens bestond, verdubbelde ik het bedrag dat ik normaal gesproken zou doneren. Het doel dat ik voor dit nestje heb uitgekozen is Stichting Thuiszorg voor Huisdieren. Deze stichting biedt een blijvend thuis aan katten en honden met gedragsproblemen en/of suikerziekte die niet herplaatsbaar zijn en vangt tijdelijk katten op met een medische zorgvraag die wel herplaatsbaar zijn, met de nadruk op katten met suikerziekte.