• Yvanka's Patience
  • Yvanka's Patience
  • Yvanka's Patience
  • Yvanka's Patience
  • Yvanka's Patience
  • Yvanka's Patience
  • Yvanka's Patience
  • Yvanka's Patience
Ch. Yvanka's Patience

Als je wilt blijven fokken, zal je moeten blijven verjongen in de cattery. Aangezien de oudjes hier even zo goed blijven wonen werd de groep de Patienceafgelopen tijd groter en groter.

Maar ondanks dat zwichtte ik toch voor Patience, toen nog niet wetende dat ook Sweetie terug in de cattery zou komen wonen.

Patience is een stevig gebouwde dame, evenwichtig van karakter en open en vriendelijk naar mens en andere katten. Het rood is mooi door haar vacht heen gemeleerd, iets waar ik gelijk na haar geboorte voor viel. Aangezien ik niet de eerste was met interesse voor een kitten uit dit nest, moest ik nog wel een paar weekjes geduld hebben (patience...) voor duidelijk werd of ik in aanmerking zou komen om haar in mijn huishouden op te mogen nemen.
Gelukkig bleek dat wel het geval!

Patience is bij haar fokkers opgegroeid op vers vlees en dat is wat ze hier ook graag eet.

Scar wierp zich na haar komst als pleegmoeder voor haar, iets wat ze gretig accepteerde. Ze lag dan ook nog weken lang bij Scar aan een tepel te zuigen, tot grote tevredenheid van Scar zelf.

Ze is dikke vriendjes met Epril en op Bintje is ze smoorverliefd.

Patience is een stabiel poesje dat goed met mensen kan, maar vooral goed met katten. Ze zet zichzelf niet op de voorgrond, maar als je haar aandacht geeft gaat de spinmotor aan en wringt ze zich in alle bochten om maar vooral goed gekriebeld te worden. 's Nachts ligt ze steevast in het holletje van mijn knieën en haar kittens namen dit ook altijd van haar over.Patience

Elf jaar heb ik nodig gehad om over mijn eerste showervaring heen te komen (ik vond het maar niets), en bij de kennismaking met de fokster van Patience heb ik dan ook gelijk aangegeven dat ik niet met haar zou gaan showen.

Een open en vriendelijk poesje

Maar... het bloed kroop waar het niet kon gaan, Patience is toch wel erg mooi.

En zo wilde het dat ik op 9 november 2014 met Moby en haar op de Limbracatshow in Panningen te vinden was. En niet zonder succes, ze werd Ex1 in de kittenklasse en BIS! Met een grote beker gingen we weer naar huis.

Het showen bij onafhankelijke verenigingen bleek erg gezellig en dat is waarom ik vaker op shows ben te vinden.

Ik had graag in 2021/2022 nog een laatste keer kittens van haar gehad met Benjamin of met haar grote liefde Bintje. In juli 2021 ontwikkelde ze echter in lichte mate fibroadenomateuze hyperplasie. Dit is een overmatige groei (hyperplasie) van het bindweefsel (fibro) en het melkklierweefsel (adenomateus) door het hormoon progesteron. Ik had Patience vanaf eind 2020 meerdere malen door Benjamin laten dekken, echter steeds zonder kittens als resultaat. Kennelijk reageerde haar lichaam wel steeds alsof ze zwanger was, met uiteindelijk deze gezwelletjes als gevolg. Dit heeft me doen besluiten om af te zien van verdere plannen met haar.
Patience is op 16 augustus 2021 gesteriliseerd.

Signalement
    Patience
  • roepnaam: Patience
  • bijnaam: Pezel
  • poes (castraat)
  • zwart schildpad gestreept
  • geboren op 9-6-2014 (10 jaar en 5 maanden)
  • weegt 6.3 kilo (op de leeftijd van 9 jaar)
     
  • onafhankelijk dametje
  • stabiel karakter
  • kan keihard spinnen
  • eet zeer graag vers vlees
  • is verzot op muizen en kuikens
     
  • vererft het tabbypatroon gestreept
  • vererft non-agouti (= afhankelijk van de partner is effen nageslacht mogelijk)
  • vererft zonder wit
Showuitslagen
 
Jeugdklasse poezen 3-10 maanden
Datum Show Keurmeester Resultaat
9-11-2014 Nederlandse showLimbracatshow Panningen mevr. D. Neubauer Ex1, BIS
11-1-2015 Nederlandse showFelikatshow Nieuw-Vennep dhr. C. Sandon Ex1, nom BIS
25-1-2015 Nederlandse showWereldshow Neocat Houten mevr. N. Hofman Ex1, nom BIS
23-3-2015 Nederlandse showLimbracatshow Vlodrop mevr. A. Duerinck Ex1, nom BIS
Open klasse poezen
Datum Show Keurmeester Resultaat
22-11-2015 Belgische showBFRV 1e Internationale kattenshow Beveren dhr. L. Decap CAC
11-12-2016 Nederlandse showECF show te Delft mevr. I. de Groot CAC
17-12-2017 Duitse showInt. Katzenausstellung des BdK-NRW e.V. te Wuppertal dhr. Keltsch von Bruck CAC, nom BIS

Aankomende shows:
Patience is met pensioen en dat is haar buikje aan te zien. Showen is voor haar verleden tijd.

Testresultaten
Adobe reader bestand

DNA getest: Vrij (N/N) van GSD-IV en PKdef (21-10-2016)

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (Rob Gerritsen, 30-10-2015; Anne-Marie Reinders, 13-3-2019)
PKD normaal (Rob Gerritsen, 30-10-2015; Anne-Marie Reinders, 13-3-2019)
CIN normaal (Anne-Marie Reinders, 13-3-2019)

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Stamboom
Totale inteelt = 3.89% en Polaris = 14.40% (bron: Pawpeds)
Vader
GIC Flannen van de Toverbal, NFO d 09 23, 23-9-12, NL/N
Love Explosion's Silver Zodiac, NFO ns 23, 2-3-09, NL/NL
IC Tappas de Stang ar Voud, NFO n 23, 19-10-02, FR/-
CH Iguins de Maneskinn, NFO n 09 23, 21-1-93, FR/-
Tigressan's I Love, NFO n 09 23, 16-2-97, SE/FR
Love Explosion's Gipsy Queen, NFO ns 09 22, 23-10-02, NL/NL
Silver Santana av Myre, NFO ns 23, 24-11-96, NO/NL
Flekkefjord's Liz, NFO n 23, DE/NL
CH Dannebro's Hilda Heick, NFO f 09 22, 30-7-08, DK/NL
Killix Kalahari, NFO d 23, 15-11-02, DK/DK
EC Europa's Danske Gorm, DM, NFO n 23, 12-7-98, DK/DK
La Forêt's Maxïme, NFO f 09 23, 21-2-00, DK/DK
SC Rimturser's Cha Cha Cha, NFO f 09 22, 27-10-05, DK/DK
EP EC Aristo Limaz Mick Maddox, DM, DSM, NFO d 09 22, 8-4-04, SE/DK
EC Tigressan's G-Ofelia, DM, NFO n 09 22, 8-8-01, ES/DK
Moeder
GEC Sterrenkatten's Uma, NFO n, 6-1-09, NL/NL
SC Uno av Sandrabben, DM, NFO n, 21-8-04, NO/NL
EC Påveskardet's King Mancini, NFO n, 15-10-98, NO/NO
EC Heaven Hills Big Bang, DM, NFO n 09 23, 10-10-93, SE/SE
EC Skogsbyn Lina, NFO fs 23, 11-8-93, SE/NO
IC Bjørk av Borgund, DM, NFO fs 09, 5-6-97, NO/NO
IC Jaktvika's De Lillo, NFO ns 09, 18-7-95, NO/NO
Kati's Ærbare Creme Chantelle, NFO e 23, 1-3-96, NO/NO
IC Titran's Joséphine, DM, NFO n 09, 28-10-05, BE/-
EC Wiedzmin Karodok, DM, NFO n 09 23, 15-10-04, PL/NL
C Afjord's Cyrano, DM, DSM, NFO n 09 23, 16-4-99, DE/PL
GIC Titran's Utrolige Molly, NFO n 09 22, 3-5-03, BE/PL
EC Titran's Zazou, DM, NFO a, 16-4-04, BE/NL
EC Titran's TiberiusClaudius Nero, DM, NFO n, 27-5-02, BE/NL
EC Titran's Tosca, DM, NFO g 09 23, 13-4-02, BE/NL
Fotogalerij

 

Nageslacht

stamboom icoontje    Nest 11 (geboren op 23.6.2016) samen met Alfrodull's Moby
stamboom icoontje    Nest 13 (geboren op 21.7.2017) samen met Wild Cat's Buffalo Springfield
stamboom icoontje    Nest 20 (geboren op 29.6.2020) samen met Alfrodull's Moby