• Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
Ch. Marivon Benjamin

Met Benjamin haalde ik weer een stukje uit onze oorspronkelijke lijnen terug in de cattery. Bij het laatste nestje van Mug merkte onze vaste dierenarts op dat zij het jammer vond dat we geen kitten van Mug aanhielden. Benjamin

Alle kittens van Mugje leefden immers in goede gezondheid, en ze was een mooie maar vooral lieve en stabiele poes.
Ik antwoordde de dierenarts daarop dat er twee kittens van Mugje in goede handen van een bevriende fokster zijn en dat ik wist dat zij de lijn van Mugje verder zou koesteren. En dat deed ze, en zo is het dat ik nu een kleinzoon van Mugje mocht terugnemen in de cattery!

Later is ook zijn moeder Epril weer bij ons komen wonen, en tante Sweetie dus aan onze oorspronkelijke lijnen ineens geen gebrek meer.

Benjamin is een heel bescheiden kater. Hij vindt het heerlijk om geknuffeld te worden - maar enkel door mij. Vreemden gaat hij het liefst uit de weg en heel zelden komt het voor dat een hem onbekende hem mag aaien.

Zijn grote vriend is Moby, zonder hem is hij niets. De twee zijn onafscheidelijk.
Omdat beiden erg goed kunnen sproeien (zelfs op de Suprelorin), wonen ze samen in de tuin, de garage en het katerverblijf. Omdat alles katveilig is afgezet, kunnen ze zelf kiezen waar ze verblijven. Wanneer de vruchtbare dames buiten mogen of de concurrenten (alles wat kater is, geholpen of niet) sluit ik ze tijdelijk in de ren op.

Zijn favoriete eten is zonder twijfel eendagskuikens. Maar ook de konijnmix van Kiezebrink vindt hij niet te versmaden. Droge brokjes eet hij ook wel, maar hij heeft liever vers vlees.

Benjamin is een rustige kater. Behalve als hij 'het lampje' hoort, waar hij dan ook is, hij komt er gelijk aan gescheurd.
Ik heb ooit de fout gemaakt toen hij als kitten in de klerenkast kroop en ik hem er niet uit kreeg zonder alle kleren mee te slepen, het lampje te gebruiken om hem eruit te lokken. Met als gevolg dat als ik de klerenkast later open deed, hij er gelijk in zat, wachtend op het lampje... Benjamin

Tenslotte is Benjamin een echte prater. Naast veelvuldig 'prrrrrrrt' te laten horen, kan hij ook hele verhalen tegen je miauwen. En dat is bij mij altijd een schot in de roos!

Na diverse pogingen bij verschillende poezen moesten we helaas concluderen dat Benjamin niet meer vruchtbaar is geworden na zijn Suprelorin implantaat.

Hoewel het slechts een klein risico is dat dit gebeurt wanneer geplaatst voor de kater bewezen vruchtbaar was (dus voor een eerste succesvolle dekking met kittens als resultaat), leek hij de pech te hebben om bij het kleine percentage katers te horen die daarna onvruchtbaar blijven.

En dan toch bleek dat hij niet onvruchtbaar was, maar er 34 maanden nodig voor had om terug vruchtbaar te worden. Hij schonk totaal onverwacht samen met Fergie vijf prachtige kittens (nest 17). Daarna heeft hij nog een paar maal succesvol vader mogen worden.
Een gedreven dekkater kan je hem echter nog steeds niet noemen. Na anderhalve dag is hij de dame waar hij mee mag verblijven meer dan zat.

Signalement
 • Benjaminroepnaam: Benjamin
 • bijnaam: Benerius
 • kater
 • blauw gestreept
 • geboren op 6 augustus 2013 ( jaar)
 • weegt 5,6 kilo als potente kater op de leeftijd van 8 jaar
 • is gek op knuffelen en spint dan gelijk heel luid
 • verzot op kuikens en voor muizen en gerbils doet hij bijna een moord
 • knisperballen en het laserlampje zijn z'n favoriete speeltjes
   
 • vererft het tabbypatroon gemarmerd
 • vererft het tabbypatroon gestreept
 • vererft verdunning (= afhankelijk van de partner is blauw of blauw-crème nageslacht mogelijk)
 • vererft zonder wit
   
 • is niet beschikbaar voor buitendekkingen
Showuitslagen
 
Open klasse katers
Datum Show Keurmeester Resultaat
12-4-2015 Nederlandse showInternationale Kattententoonstelling NVvK te Rotterdam dhr. P. Vestjens CAC
11-10-2015 Nederlandse showNRKV Kattenshow te Wassenaar mevr. N. Hofman CAC
28-2-2016 Nederlandse showNLKV Show te Heinenoord dhr. P. Moormann CAC
Kampioensklasse katers
Datum Show Keurmeester Resultaat
3-4-2016 Nederlandse showNeocat Rasclubshow Dalfsen dhr. K. du Plessis CACIB
       
 

Aankomende shows:
Benjamin voelt zich erg onzeker buiten zijn eigen domein. Daarom heb ik besloten om niet meer verder met hem te showen, want ik doe hem er echt geen plezier mee.

Testresultaten
Adobe reader bestand

DNA getest: Vrij (N/N) van GSD-IV, PKdef en PKD (5-3-2014)

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (17-12-2014, 30-10-2015, 14-2-2018 en 27-8-2021),
PKD en CIN normaal (17-12-2014,14-2-2018 en 15-12-2021)

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Stamboom
Totale inteelt = 2,85% en Polaris = 13,1% (bron: Pawpeds)
Vader
Gismo II van Queen Noor, NFO e 09 23, 2007-04-08
Boris de la Fayette, NFO e 23, 2004-03-21
CH Narviks Midas Björn, NFO n 09 23, 1997-02-03, NL/NL
EC Iwan Heathcliff van Ubasti, NFO d 23, 1994-04-22, NL/NL
Astrid van de Fjorden, NFO n 09 22, 1991-04-17, NL/NL
Quinty la Quesi, NFO e 09 23
CH Narviks Barak, NFO d 09 22, NL/NL
Roeby de la Fayette, NFO f 09 23
Saima Kissan Mirri, NFO gs 09
Kasper av Norne Skuld, NFO as 22
IC Sir Lancelot Felis Audax, NFO n 22, 1998-03-27, DK/-
IC Swanny van Sukhothai, NFO ns 22, 1995-02-06, NL/NL
Jamie av Norne Skuld, NFO f 09
Tiberius Felis Audax, NFO ds 09 23, 1995-11-11, DK/-
Wilgrid's Fanny, DM, NFO n 09, 1993-10-31, NL/NL
Moeder
Epril van de Moeshoek, NFO f 09 22, 2010-04-17, DE/DE
Bendis' Erik Arne, NFO e 09 22
Redtail's Buster, NFO a 24, 2006-11-06
IC Wonderwoods Anubis, NFO a, 2004-07-22, SE/SE
Mighty Claw's Salmissra, NFO n 24, 2003-06-27, SE/SE
Bendis' Thora Charlotte, NFO f 09 22
Titran's Rembrandt, NFO d 09 23, 2004-07-10, BE/NL
Killix Sarah Bernhard, NFO a 22, 2006-06-09, DK/-
Nunchaku Yi Min, NFO fs 22, 2004-12-16, NL/NL
CH Magoria's Red Devil, NFO d 09 22, 2001-10-29, SE/NL
IC Tassajara's Gorek, NFO n 09 23, 2000-01-11, SE/SE
Magoria's Poison, NFO f 22, 2000-05-01, SE/SE
Fine Memory's Action Skoatter, NFO ns 09 22, 2003-03-29, SE/NL
GIP Tassajara's TT, NFO n 09 24, 2002-06-14, SE/SE
GIP EC Pysida's Onyx, NFO a 09, 1997-02-08, SE/SE
Nageslacht


Nest 17 (10 juli 2019) samen met River's Village Fergie.

King Edward van de Moeshoek (Cooper)

kater, zwart gestreept (NFO n 23)

Cooper Cooper 1,5 jaar oud oud

Eigenheimer van de Moeshoek (Iggy)

kater, zwart gestreept (NFO n 23)

Iggy Iggy 1 jaar oud

Inova van de Moeshoek

poes, zwart gestreept (NFO n 23)

Inova van de Moeshoek Inova van de Moeshoek 1,5 jaar oud

Bintje van de Moeshoek

kater, zwart gestreept (NFO n 23)

Bintje van de Moeshoek Bintje van de Moeshoek 1,5 jaar oud


Nest 19 (15 maart 2020) samen met CH Do-Re-Me Fra Jegere Drøm.

Kato van de Moeshoek (Lola)

poes, blauw gestreept met wit (NFO a 09 23)

Kato van de Moeshoek

Droes van de Moeshoek (Vidar) † 15.03.2020 - 8.12.2020

kater, blauw gestreept (NFO a 23)
Vidar is tragisch verongelukt voor de deur van zijn huis.

Droes van de Moeshoek  Droes van de Moeshoek

Truus van de Moeshoek

poes, blauw zilver gemarmerd met wit (NFO as 09 22)

Truus van de Moeshoek Truus van de Moeshoek

Zoef van de Moeshoek

kater, zwart zilver gemarmerd met wit (NFO ns 09 22)

Zoef van de Moeshoek Zoef van de Moeshoek


Nest 23 (26 juni 2021) samen met CH Do-Re-Me Fra Jegere Drøm.

Polly van de Moeshoek

poes, blauw gemarmerd (NFO a 22)

Polly van de Moeshoek

Basil van de Moeshoek

kater, blauw gemarmerd wit (NFO a 09 22)

Basil van de Moeshoek

Sybil van de Moeshoek

poes, zwart gestreept (NFO n 23)

Sybil van de Moeshoek


Nest 24 (11 april 2022) samen met River's Village Fergie.

Lotus Elise van de Moeshoek (Lotus)

poes, zwart gemarmerd (NFO n 22)

Lotus

Morris Minor van de Moeshoek (Viktor)

kater, zwart gestreept (NFO n 23)

Viktor

Lola GT van de Moeshoek (Lola)

poes, zwart gestreept (NFO n 23)

Lola

Nesten uit buitendekkingen

Colored Rivers nest bij cattery Wild Cat's (15 oktober 2019)
stamboomSamen met Cio Cio San's Blawhire Busanova (Yentl).

 • Wild Cat's Sahaliyan Ula (poes), zwart gestreept met wit
 • Wild Cat's Huang He (kater), crème gestreept met wit
 • Wild Cat's Yangtze Kiang (poes), blauw gestreept bicolor
 • Wild Cat's Baishui Tai (kater), zwart zilver gestreept bicolor
Yentl met haar kittens
One of a Kind nestje bij cattery Drømfølger (6 juni 2022)
stamboom Samen met Wild Cat's Lucille Ball (Lucy).
 • Drømfølger's Luca Light (kater), rood gestreept met wit
Drømfølger's Luca Light
Nest Oet Almelooo bij cattery Wild Cat's (20 juni 2022)
stamboomSamen met Wild Cat's Black Magic Woman (Magic).
 • Wild Cat's Maret Grothues (poes), blauw gemarmerd met wit
 • Wild Cat's Floor-Renée Masselink (poes), blauw gemarmerd
De kittens van Benjamin en Magic

Skidbladnir's Roffa nestje (4 en 5 juli 2022)
stamboomSamen met Nalyë Órenyassë's Genevieve (Gina).
 • Loes Luca (poes), black silver tortie tabby mackerel
 • Abbey Hoes (poes), black silver tortie tabby mackerel
 • Jules Deelder (kater), red tabby mackerel
 • Dave von Raven (kater), red silver tabby blotched
De kittens van Benjamin en Gina

Fotogalerij Ch. Marivon Benjamin