Verschil tussen het klassieke model en het string model
String model
De string kent enkel een buikpand en geen rugpand, maar twee ‘zelen’ die door een lus aan de tailleband aan elkaar worden geknoopt.
Voordelen:
- minder contact met de vacht en dus geschikt voor katten die naar show gaan.
- het gat waar de staart in zit kan precies op maat worden gemaakt voor de eigen kater (door de zelen strakker of losser vast te knopen)
Nadeel:
- persoonlijk vind ik dit model wat moeilijker om aan te trekken als je nog niet gewend bent om ze bij de kat aan te doen
Een voorbeeld van een string model: de knoop komt hierbij aan de rugzijde.
En zo ziet het er dan uit als de kater de string draagt:
Klassiek model
Het klassiek model kent een rugpand en een buikpand. Het grootste pand is het buikpand; deze komt aan de onderkant van de kat.
Voordeel:
- persoonlijk vind ik dit model makkelijker bij de kat aan te trekken dan het stringmodel.
Nadelen:
- een groter stuk stof (het rugpand) heeft contact met de vacht; grotere kans op platgedrukte vacht op het achterlijf en daardoor minder geschikt voor katten die naar show gaan dan het string model.
- het gat waar de staart in zit is maar in beperkte mate instelbaar en zal bij de ene kater meer perfect rond de staart sluiten dan bij de andere.
Een voorbeeld van een klassiek model: dit model kent een rug- en een buikpand.
En zo ziet het er dan uit als de kater het klassieke model draagt:
Gebruiksaanwijzing stringmodel
Het broekje wordt met de broeksboord om het middel van de kat vastgemaakt en bovenop op de rug met het klittenband of gespjegesloten. Zorg dat het voldoende strak zit om niet uitgetrokken te worden, maar ook niet zo strak dat het broekje gaat knellen.
Steek uw hand vanaf de staartzijde van de kat tussen de achterpoten door, pak de zelen vast en trek ze tussen de achterpoten door naar u toe.
Leid de zelen langs weerskanten van de staart richting de rug, en haal één van de zelen door de lus die aan de broeksboord is bevestigd.
Trek de zelen aan tot de gewenste lengte en zorg daarbij dat er voldoende ruimte vrij is rond om de anus, zodat de kat nog kan poepen zonder dat dit in het broekje komt.
Knoop daarna beide zelen in een dubbele knoop vast of zet ze vast met een veiligheidsspeld.
Welk materiaal het beste als urineopvanger te gebruiken?
Dit hangt af van het feit of de kater urenlang in huis verblijft, of slechts een kort moment. Incontinentiemateriaal (voor mensen) is het meest geschikt; dit is speciaal voor dit doel ontworpen namelijk het absorberen van urine.
Voor een uurtje volstaat iets ter dikte van een inlegkruisje.
Let wel op: als de kater net heeft liggen slapen en u haalt hem daarna binnen, is de kans groot dat hij al snel een flinke plas moet doen en dan volstaat zo'n inlegkruisje bij lange na niet en is een inlegger van tenminste de klasse ‘normaal’ noodzakelijk. Dit geldt ook voor als de kater urenlang in huis mag verblijven.
Ik knip het (zelfklevende) materiaal in passende stukken en zo kan ik met een verband van de klasse ‘normaal’ twee keer het katerbroekje bekleden.
De Siempre Hygiene normaal of deTena Lady Mini (2,5 drupje) vind ik zelf qua breedte het mooist in de broekjes passen, maar er zullen ongetwijfeld diverse andere merken zijn met even zo handige maten.
Van de inlegkruisjes die ik gebruik bij licht sproeien (Carefree Plus Ultra voor lichte incontinentie), knip ik het gebogen uiteinde recht af. Wanneer je dit niet doet, gaat het idee van het vrijhouden van het poepgaatje verloren.
Hoe in het broekje te plaatsen?
Links het string model, rechts het klassiek model. Bij het klassiek model dient het inlegmateriaal op het langste pand aangebracht te worden (het buikpand).