• Dorus van de Moeshoek
  • Dorus van de Moeshoek
  • Dorus van de Moeshoek
  • Dorus van de Moeshoek
  • Dorus van de Moeshoek
  • Dorus van de Moeshoek
  • Dorus van de Moeshoek
Dorus van de Moeshoek †

Doppie

 

Doppie, het gemis van jou is onbeschrijflijk groot
Ben je levend, of ben je dood?
Dat laatste is wat ik in mijn hart vanaf de eerste minuut al wist
Toch bleef ik mezelf voorhouden dat ik me misschien had vergist

Jouw schorre mauw nooit meer te mogen horen
Oh Doppie zonder jou heeft het leven alle glans verloren
Je schele naïeve blik, je voorpootjes om mijn nek geslagen
Zo mocht ik je altijd als een kindje met me mee dragen
Niet meer door jou worden wakker gemaakt met een voorzichtige nagel, en een beet in mijn neus
Nooit meer het gesnurk naast me te horen van jou mijn lieve dikke reus

Je bent zonder mij naar de regenboogbrug moeten gaan
Maar lieve Doppie blijf alsjeblieft niet halverwege staan
Al heb ik hier zonder jou intens verdriet
Steek de brug over tot in het licht en twijfel niet
Voeg je bij Rob en laat jullie zorgen achter op de brug
Want weet, wanneer mijn tijd gekomen is, dan zien we elkaar terug

 

Ons eerste Moeshoekje (kitten uit onze cattery). Dopperman, Doppie, Dopje, D(t)opper, hij had vele koosnamen. Mijn lieve Doppie is op maandag 16 februari 2015 tussen 18.00 en 19.30 uur uit de tuin verdwenen en nooit meer teruggekeerd. Doppie

De berichten die een dierentelepaat en een sjamaan doorkregen wezen dezelfde richting op, Doppie is over het paadje de achtertuin uitgelopen en aangereden op het weggetje achter mijn tuin.
Een tweede raadpleging van de geesten met een heldere vraagstelling leverde helaas een helder antwoord op. Door de aanrijding is hij op de oever van het watertje langs de weg geslingerd. Die oever is steil, het water stroomt snel om tenslotte in het kanaal uit te komen. De kans dat ik Doppie nog terug zou vinden daarmee onmiddellijk wegnemend.
Dit bij de droom van mijn moeder voegend dat Doppie onder water geraakte nam mijn laatste hoop weg hem ooit nog terug te zien - dood of levend.

Op het grafje van Scar prijkt een witte cyclaam, het symbool van mijn liefde voor Doppie. Ik heb hem geen laatste rustplaats kunnen geven, maar gedenk hem nu bij Scar, degene die hem als kitten de zorg heeft gegeven die hij nodig had om op te groeien.

Doppie was voor mij heel speciaal. Samen met zijn zusje Roisin zag hij op 16 april 2006 het levenslicht.
Maar het ging niet goed met de twee. Roosje overleed nog voor ze twee weken mocht worden. Ook daarna moest er nog gevochten worden, nu voor het leven van Doppie. Mama Mug gaf geen melk, ze vond de kittens blijkbaar niet levensvatbaar genoeg.
Samen met pleegmoeder Scar en 'oma' Marietje hebben we Doppie er doorheen getrokken. Dat maakte de band die we daarna met hem hadden wel heel speciaal.

Doppie was vooral het 'kind' van Marie-Angelique. Waar zij was, was hij ook en omgekeerd was hij haar alles. Hij had een ontzettend lief en aanhankelijk karakter. Hij was prachtig grof gebouwd, met poten als een bouwvakker. En heb je zijn snorharen al eens gezien? Met een boogje naar beneden afhangend, als van een tijger.
Misschien keek hij inderdaad wel scheel, maar Doppie heeft ondanks dat prachtige kinderen nagelaten.
Gelukkig bleek geen van hen behept met deze 'achtste schoonheid' te zijn.Doppie

Eén brok charme en in het bezit van de achtste schoonheid

Naar mate zijn zoon Tommie ouder werd, werd Doppie zijn geldingsdrang groter en de plassen op ongewenste plekken in huis navenant. Doppie leefde daarom verder als castraat onder ons dak en zijn grootste hobbies waren in de tuin mijmeren en bovenal: ETEN!

Signalement
    Doppie
  • roepnaam: Doppie
  • bijnaam: Dopper
  • kater (castraat)
  • zwart gemarmerd
  • geboren op 17-4-2006 (18 jaar en 8 maanden)
  • woog 8.9 kilo als castraat op de leeftijd van 8,5 jaar
     
  • eindeloos geduldig en aanhoudend
  • groots in postuur en karakter
  • door en door verwend vanaf dag 1 van zijn leven af aan
  • hield van eten en veel daarvan
  • meester in het vangen van mollen (mede dankzij dat geduld en kracht, niet dankzij zijn snelheid)
  • maakte je 's ochtends wakker door op je gezicht te gaan liggen en bij geen reactie je neus te likken om er vervolgens in te bijten.
  • lag graag op de rug met de poten wijd om over zijn buik gewreven te worden
  • streek met zijn enorme voorpoten langs je wang om aandacht en kreeg hij die niet, dan kwamen de nagels er steeds een stukje verder bij kijken...
  • poepte bij voorkeur precies over de rand van de kattenbak
Testresultaten
Adobe reader bestand

DNA getest: niet getest

Echografisch getest op hart en nieren:
niet getest

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Stamboom
Totale inteelt = 2.45% en Polaris = 14.40% (bron: Pawpeds)
Vader
EC Elkington's T-Rex, NFO n, 2004-04-24, DK/NL
EC Kaninus' Batman, NFO n 22, 2003-04-28, DK/DK
Elkington's Kingo, NFO n 09 22, 2001-03-21, DK/DK
CH Gismo 00-21, NFO n, 2000-03-21, DK/DK
Laksjøen's Synne, NFO n 09 22, 1995-06-30, NO/DK
Killix Hovsa Puk, NFO n 22, 2001-10-06, DK/DK
EC Europa's Danske Gorm, DM, NFO n 23, 1998-07-12, DK/DK
EC Europa's Nougat Nød, DM, NFO n, 1996-09-07, DK/DK
Elkington's Phoebe, NFO n 09 23, 2002-05-27, DK/-
CH Laksjøen's Mel Gibson, NFO w 61, 1997-11-04, NO/DK
CH Sloratoppen's Bajas, NFO ds 23, 1996-09-17, NO/NO
Beier's Kristara, NFO w, 1990-04-29, NO/NO
Starkad's Primadonna, NFO a 09, 1999-05-08, DK/-
EC Starkad's Dianthus, NFO n 09, 1995-08-29, DK/DK
EC Skovlærke Felis Jubatus, NFO n 09, 1994-09-05, DK/DK
Moeder
Nunchaku Yi Min, NFO fs 22, 2004-12-16, NL/NL
CH Magoria's Red Devil, NFO d 09 22, 2001-10-29, SE/NL
IC Tassajara's Gorek, NFO n 09 23, 2000-01-11, SE/SE
IP EC Rockringen's Hoodoo Guru, DM, NFO n 09 22, 1998-08-20, SE/SE
SW'00'99 GIP & EC Tassajara's Mymla Tigrisdotter, DM, NFO n 09 24, 1998-11-26, SE/SE
Magoria's Poison, NFO f 22, 2000-05-01, SE/SE
EC Opatija's Big Boss, DM, NFO d 09 22, 1990-09-16, SE/SE
EC Fine Memory's Queen L, NFO n 09, 1998-10-31, SE/SE
Fine Memory's Action Skoatter, NFO ns 09 22, 2003-03-29, SE/NL
GIP Tassajara's TT, NFO n 09 24, 2002-06-14, SE/SE
IP & EC Mhorrses Whiskey, NFO d 09 23, 1998-08-01, SE/SE
SW'00'99 GIP & EC Tassajara's Mymla Tigrisdotter, DM, NFO n 09 24, 1998-11-26, SE/SE
GIP EC Pysida's Onyx, NFO a 09, 1997-02-08, SE/SE
IP EC Zolas Frej, DM, NFO n 09 22, 1993-06-20, SE/SE
GIP EC Pysida's Jatzy, DM, NFO a 09, 1994-11-21, SE/SE
Fotogalerij

 

Nageslacht

stamboom icoontje    Nest 3 (geboren op 8-8-2007) samen met Mijntje fan de Grutte Ferlieding