Kattenverenigingen

Anders dan bij honden, is er bij katten geen uniek overkoepelend orgaan zoals de Raad van Beheer. Bij katten zijn er verschillende verenigingen die elk hun eigen reglement hanteren en hun eigen stamboek voeren.

Ze zijn te splitsen in twee groepen: de verenigingen die aangesloten zijn bij de FIFe (internationaal) en verenigingen die daar onafhankelijk vanzijn, en aangesloten zijn bij de FNK (nationaal).
Verder zijn er nog rasverenigingen. Hierbij sluit je je aan uit interesse; zij voeren geen stamboeken.

Waarom lid worden van een kattenvereniging?

Om met een kat te kunnen showen is het niet noodzakelijk om lid te zijn van een kattenvereniging. Wel krijg je als lid vaak korting op de show van de betreffende vereniging, en als je titels wilt laten registreren zal je ook lid van een vereniging moeten worden.

Wil je met stamboom gaan fokken, dan kan dat bij Felikat tot twee maal zonder in het bezit te zijn van een catterynaam. Daarna is het een voorwaarde om je als fokkerlid te laten registeren. Bij alle andere verenigingen kan je uitsluitend kittens met stamboom fokken indien je eerst een catterynaam hebt laten registreren.

FIFe - onafhankelijk, wat is het verschil?

Het verschil tussen FIFe gelieerden en onafhankelijken zit hem voornamelijk in hoe de indeling in shows is geregeld, en ook verschilt de rasstandaard enigszins in puntenverdeling (tenminste die van de Noorse boskat). Zie de speciaal hiervoor ingerichte pagina's op deze website.

laatste update van deze pagina: 25.06.2017