• Bintje van de Moeshoek
Bintje van de Moeshoek

Zo graag had ik eens nageslacht van Marivon Benjamin gehad, die mijn eerste foklijn van Mugje
(Nunchaku Yi Min) combineert met de schaarse lijn van zijn vader Oeschy (Gismo II van Queen Noor).
Wat een verrassing toen Benjamin op de leeftijd van 6 jaar toch vruchtbaar bleek!
Bintje


Maar wat als dit een eenmalige treffer zou zijn? Dat deed me er toe besluiten om het in mijn ogen best getypeerde katertje uit het nest van hem en Fergie te houden: Bintje. En dat Bintje ook een prettig karakter heeft was natuurlijk een extra pré om voor hem te kiezen.

Bintje is een heel rustig kitten, dat enerzijds heel knuffelig is, maar anderzijds ook heel onafhankelijk kan zijn en dus ook niet altijd zin heeft in knuffelen als jij dat hebt.

Bintje zal mij de aankomende tijd vaak gaan vergezellen op shows. Mogelijk dat hij ooit voor de fok zal worden ingezet, maar nu zijn vader toch echt goed vruchtbaar blijkt sluit ik niet uit dat Bintje gecastreerd gaat worden.

Signalement
    Tic Tac
  • kater
  • zwart gestreept
  • geboren op 10 juli 2019 ( jaar)
  • weegt 2.3 kilo (op de leeftijd van 13 weken)
Showuitslagen
Kittenklasse katers 3-6 maanden
Datum Show Keurmeester Resultaat
       
       

Aankomende shows:
27 oktober 2019 Neocatshow te Westervoort (katers 3-6 maanden)
24 november 2019 BCF te Antwerpen (katers 3-6 maanden)

Testresultaten

DNA getest:
Vrij
(N/N) van GSD-IV en PKdef via zijn ouders die hier vrij van zijn getest

Echografisch getest op hart en nieren:
Bintje is nog te jong om betekenisvolle resultaten uit deze manier van testen te verkrijgen en is hierop dus nog net getest.

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Stamboom

Fotogalerij Bintje van de Moeshoek