• Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
CH Marivon Benjamin

Met Benjamin haalde ik weer een stukje uit onze oorspronkelijke lijnen terug in de cattery. Bij het laatste nestje van Mug merkte onze vaste dierenarts op dat zij het jammer vond dat we geen kitten van Mug aanhielden. Benjamin

Alle kittens van Mugje leefden immers in goede gezondheid, en ze was een mooie maar vooral lieve en stabiele poes.
Ik antwoordde de dierenarts daarop dat er twee kittens van Mugje in goede handen van een bevriende fokster zijn en dat ik wist dat zij de lijn van Mugje verder zou koesteren. En dat deed ze, en zo is het dat ik nu een kleinzoon van Mugje mocht terugnemen in de cattery!

Later is ook zijn moeder Epril weer bij ons komen wonen, en tante Sweetie dus aan onze oorspronkelijke lijnen ineens geen gebrek meer.

Benjamin is een heerlijk ventje. Hij vindt het heerlijk om tegen me aangeplakt te liggen, of op mijn schoot. En dan is knuffels ontvangen natuurlijk geweldig.

Zijn favoriete hobby is achter het laserlampje aanrennen. Dan moet iedereen maar maken dat die uit de buurt komt, want niets op zijn pad is dan nog veilig. Net als bij oma Mugje is behendigheid niet zijn sterkste punt.

Zijn favoriete eten is zonder twijfel eendagskuikens. Maar ook de konijnmix van Kiezebrink vindt hij niet te versmaden. Droge brokjes eet hij ook wel, maar hij heeft liever vers vlees.

Benjamin is een stabiele en rustige kater. Behalve als hij 'het lampje' hoort, waar hij dan ook is, hij komt er gelijk aan gescheurd.
Ik heb ooit de fout gemaakt toen hij als kitten in de klerenkast kroop en ik hem er niet uit kreeg zonder alle kleren mee te slepen, het lampje te gebruiken om hem eruit te lokken. Met als gevolg dat als ik de klerenkast nu open doen, hij er gelijk in zit, wachtend op het lampje... Benjamin

Tenslotte is Benjamin een echte prater. Naast veelvuldig 'prrrrrrrt' te laten horen, kan hij ook hele verhalen tegen je miauwen. En dat is bij mij altijd een schot in de roos!

Na diverse pogingen bij verschillende poezen moesten we helaas concluderen dat Benjamin niet meer vruchtbaar is geworden na zijn suprelorin implantaat.
Hoewel het slechts een klein risico is dat dit gebeurt wanneer geplaatst voor de kater bewezen vruchtbaar was (dus voor een eerste succesvolle dekking met kittens als resultaat), had hij kennelijk de pech om bij het kleine percentage katers te horen die daarna onvruchtbaar blijven.

Signalement
 • Benjaminkater
 • blauw gestreept
 • geboren op 6 augustus 2013 ( jaar)
 • weegt 5,5 kilo (op de leeftijd van 4 jaar, maar onder invloed van hormonenstormen vermagert hij naar 4,5 kilo)
 • is gek op knuffelen en spint dan gelijk heel luid
 • verzot op kuikens en voor muizen en gerbils doet hij bijna een moord
 • knisperballen en het laserlampje zijn z'n favoriete speeltjes
Showuitslagen
 
Open klasse katers
Datum Show Keurmeester Resultaat
12-4-2015 Nederlandse showInternationale Kattententoonstelling NVvK te Rotterdam dhr. P. Vestjens CAC
11-10-2015 Nederlandse showNRKV Kattenshow te Wassenaar mevr. N. Hofman CAC
28-2-2016 Nederlandse showNLKV Show te Heinenoord dhr. P. Moormann CAC
Kampioensklasse katers
Datum Show Keurmeester Resultaat
3-4-2016 Nederlandse showNeocat Rasclubshow Dalfsen dhr. K. du Plessis CACIB
       
 

Aankomende shows:
Benjamin voelt zich erg onzeker buiten zijn eigen domein. Daarom heb ik besloten om niet meer verder met hem te showen, want ik doe hem er echt geen plezier mee.

Testresultaten

Adobe reader bestandDNA getest:
Vrij
(N/N) van GSD-IV en PKdef (5-3-2014)

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (17-12-2014, 30-10-2015, 14-2-2018),
PKD normaal (17-12-2014,14-2-2018) en CIN normaal (14-2-2018)

Gecombineerd met de PKD test zijn de nieren van Benjamin op 17 december 2014 beoordeeld op grootte en schors-/mergstructuur, de aspecten die een indicatie kunnen geven dat er mogelijk sprake is van CIN. Bij Benjamin zijn er hierbij geen afwijkende aspecten gevonden die zouden kunnen wijzen op CIN.

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Stamboom

Fotogalerij CH Marivon Benjamin